Oud-student Ingenieur Industrieel Ontwerpen wint prestigieuze designaward

(24-06-2022) Oud-student Ingenieur Industrieel Ontwerpen, Peter Mortelmans, won samen met Lin Bertels de prestigieuze designaward, de Red Dot, Best of the Best 2022, de hoogste onderscheiding in deze wedstrijd.

Ze kregen deze award voor het ontwerp van de Hulasol, een parasol met lamp.

Red Dot Design award

De Red Dot design award is een internationale prijs voor design die sinds 1955 jaarlijks wordt uitgereikt tijdens een gala event te Essen. De ingezonden producten worden getest en beoordeeld door een internationale vakjury. Deze wedstrijd is de bekendste ter wereld.

“Succes in deze wedstrijd is het beste bewijs van een degelijk design en dito kwaliteit,” looft Professor Dr. Peter Zec (oprichter en CEO van de Red Dot Award) de Red Dot winnaars. “Het bevestigt dat de ontwerpers de noden van hun klanten perfect begrepen hebben.”

Hulasol is bekroond met de ultieme designaward, de Red Dot, Best of the Best 2022, de hoogste onderscheiding in deze wedstrijd. Uit de meer dan 26 000 inzendingen afkomstig uit meer dan 60 landen, zijn er 119 producten gekozen als Best of the Best. Andere winnaars zijn o.a. de Apple Iphone 13, de Apple Macbook Pro en de Ferrari Daytona SP3.

De jury was lovend over het design en de innovatie van de Hulasol. “Deze parasol slaagt erin een zeer individuele vormentaal te creëren die indruk maakt. Niet alleen de originele vorm van de textielparasol en de materiaaleigenschappen zijn verrassend, Hulasol biedt ook een extra meerwaarde. Het sfeervolle licht creëert een uitnodigende sfeer en zorgt voor een emotioneel aantrekkelijk effect."

Uniek

Hulasol is de eerste lamp én parasol ter wereld gecombineerd en mooi geïntegreerd in één product. Dit veelzijdige concept met haar speciale vorm is uniek. Sommigen vinden dat het wat weg heeft van een ufo, anderen vallen dan weer helemaal voor het minimalistische ontwerp. Het is alleszins een eyecatcher.

Bij zonsondergang verandert de Hulasol in een sfeerlamp die ervoor zorgt dat mensen langer buiten kunnen genieten. Overdag biedt de Hulasol schaduw en verkoeling en beschermt het dubbele textiel tegen schadelijke UV-straling en zelfs een regenbui. De aerodynamische vorm zorgt bovendien voor een goede weers-en windbestendigheid. Het openingsmechanisme is gepatenteerd en ons technische stokpaardje.

Hulasol1

Made and designed in Belgium

Peter en Lin van Solspiration hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de Hulasol te ontwikkelen, testen en valideren. Naast ontwerper, is Solspiration ook de fabrikant en zorgt ze voor de commerciële uitrol. Solspiration heeft nauw samengewerkt met The Nomad Concept rond de textiel vorm en ontwikkeling.

De Hulasol wordt volledig gemaakt in België, in samenwerking met lokale partners. Solspiration is gevestigd in Puurs-Sint-Amands in de provincie Antwerpen.

Onze ambitie is om vanuit België de Hulasol op de meest idyllische locaties ter wereld te brengen. Vanuit de UK, Zweden en zelfs de Malediven is er namelijk al interesse getoond in dit vernieuwende product.

Materialen

We hebben gekozen voor een hoogkwalitatief polyester textiel, dat enorm onderhoudsvriendelijk is en gebruikt wordt in de maritieme wereld. Het textiel is zeer UV-bestendig maar tegelijkertijd ook heel lichtdoorlatend, wat voor een mooi diffuus sfeerlicht zorgt. Voor het bovendoek zijn er 4 verschillende kleuren mogelijk: wit, grafiet, taupe of bordeaux, terwijl het onderdoek telkens wit is.

De verlichting is LED, en je krijgt de keuze tussen warm wit of RGBW. Alle componenten zijn IP65 en de lamp is bedienbaar via een smartphone app, Casambi, dat werkt via bluetooth, waarmee je het licht kan aan-/uitzetten of bepaalde routines kan programmeren. Zo kan de Hulasol automatisch aan-en uitgaan op bepaalde uren. Resultaat: geen afstandsbediening, geen zichtbare knoppen op de lamp en het ultieme gebruiksgemak.

De lamp is te verkrijgen met kabel of met li-ion batterijpack dat een autonomie van 5u garandeert.

De paal is roestvrij staal voor de stabiliteit en sterkte te garanderen, afgewerkt met een high-end structuur poederlak in mat zwart/wit om corrosie tegen te gaan. De voet is opgebouwd uit een minimalistische stalen plaat van minimum 50 kg, dat ook behandeld is tegen corrosie en afgewerkt met de high-end structuur poederlak.

 www.hulasol.com