Voor wie

Kies een pakket onderwijs tijdens je bacheloropleiding

In heel wat bacheloropleidingen kan je een pakket onderwijs opnemen van 15 studiepunten. Deze module bestaat uit drie opleidingsonderdelen: 

  • krachtige leeromgevingen
  • initiatie vakdidactiek
  • oriëntatiestage

Daarna kan je rechtstreeks instromen in een educatieve masteropleiding.

  • Ontdek de mogelijkheden in jouw bacheloropleiding in de studiekiezer.

 

Na het behalen van je masterdiploma  

Heb je al een masterdiploma, een licentiaatsdiploma of een diploma hoger onderwijs van 2 cycli op zak? Dan kan je het verkorte traject (60 studiepunten, mogelijk in 1 academiejaar) van een educatieve master aansluitend op je masterdiploma volgen.

De focus ligt op de pedagogische vaardigheden en vakdidactiek die je nodig hebt om leraar te worden.

 

Gelijktijdig met je masterdiploma

Je kan ook gelijktijdig met het afwerken van je masteropleiding starten met het verkorte traject (60 studiepunten) van een educatieve masteropleiding.

Het diploma van educatieve master wordt pas uitgereikt nadat je je initiële masteropleiding hebt voltooid.

    Academisch bachelordiploma

    Met een academisch bachelordiploma kan je doorstromen naar een aansluitende educatieve master na bachelor (90 of 120 studiepunten | 1,5 of 2 jaar in een modeltraject).

    Heb je het pakket onderwijs niet opgenomen in jouw bacheloropleiding, maar wil je daarna toch naar een educatieve masteropleiding, dan dien je een voorbereidingsprogramma van 15 studiepunten af te werken:

    • krachtige leeromgevingen
    • initiatie vakdidactiek
    • oriëntatiestage

    Deze drie vakken kan je voor of samen met de educatieve masteropleiding volgen.

    Werd je tijdens jouw bacheloropleiding getolereerd voor een vak uit het pakket onderwijs, dan moet je dat vak hernemen in het voorbereidingsprogramma tot educatieve master OF, indien er ruimte voor is, in de educatieve masteropleiding. 

    In de educatieve master in de cultuurwetenschappen en de educatieve master in de talen is het ook mogelijk om het pakket onderwijs van 15 studiepunten in de master als een keuzetraject op te nemen. Dit betekent dat je de andere keuzemogelijkheden zoals de verbreding naar bijkomende vakdidactieken niet meer kan kiezen. Bekijk de programma's in de studiekiezer dus goed en vraag advies aan de trajectbegeleider van jouw faculteit.

     

    Let op, in het geval van masteropleidingen die resulteren in een specifieke (beroeps)titel is het aangewezen dat je eerst de domeinmaster afwerkt en daarna het verkorte traject van de educatieve masteropleiding volgt om je pedagogische bekwaamheid te behalen.
    Dat geldt voor wie de titel van burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur, industrieel ingenieur ambieert of voor wie interesse heeft in de advocatuur, de magistratuur of het notariaat. Ook wie wil werken als arts, tandarts, dierenarts, audioloog, logopedist, kinesitherapeut, apotheker of als klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog doet er goed aan het volledige studieprogramma van de domeinmaster af te werken.

     

    Professioneel bachelordiploma

    Heb je een professionele bachelor behaald, dan moet je eerst een schakelprogramma naar een aansluitende masteropleiding volgen.

    Daarna kan je, mits het voltooien van het voorbereidingsprogramma naar de educatieve master (15 studiepunten: krachtige leeromgevingen, initiatie vakdidactiek en een oriëntatiestage), doorstromen naar een educatieve master na bachelor (90 of 120 studiepunten | 1,5 of 2 jaar in een modeltraject). 

    Gerelateerde inhoud