DO-tracks (Media-Innovatieweek 2022)

Jullie kunnen kiezen uit 17 DO-tracks waarin jullie praktisch aan de slag gaan met een skill zoals podcasting, Photoshop, datavisualisatie, visuele communicatie, lichtopstelling, ...

Deze modules worden aangeboden door praktijkassistenten en interne onderzoekers van de Vakgroep Communicatiewetenschappen alsook door externen.

Inschrijven kan door te navigeren naar de DO-track naar keuze en op de inschrijvingslink te drukken.

De deadline voor het inschrijven in een DO-track was 13 oktober, 17:00

One minute filmJohan vermeire-3.jpgEva Kupper

DO-track gegeven door Eva Küpper & Johan Vermeire

Over mezelf (Eva)

Ik geef sinds 2012 met plezier les in "Audiovisuele Productietechnieken", en meer bepaald mijn geliefde filmgenre documentaire. Op professioneel vlak maak ik als onafhankelijke auteur-regisseur vooral langspeeldocumentaires over internationale onderwerpen en mensen die me raken. Mijn vijfde en meest recente film Dark Rider (2021) die het verhaal vertelt van een blinde Australische motorrijder die een snelheidsrecord wil verbreken, werd in zomer 2021 in de Belgische en Nederlandse bioscopen uitgebracht en verscheen ook op verschillende online platforms en zenders

Korte intro van DO-track

Het genre van de eenminuutfilm is wereldwijd erg geliefd en ontzettend divers. In deze DO-track krijg je een reeks tips, do’s en don’ts mee om een eigen eenminuutfilm te maken. Ga je tijdens je 60 seconden voor experimenteel, fictie, documentaire, absurditeit, humor, horror, moderne videokunst, kostuumdrama, natuurdocu ...? De keuze is aan jou, dit is hét moment om je creativiteit de vrije loop te laten. Maar besef wel één ding als je deze uitdaging aangaat: the clock is ticking!

Johan Vermeire verleent technische steun en begeleiding bij het ontlenen van materiaal en het monteren.

Inschrijven

De mogelijkheden en limieten van AI visualisatieMarijn Martens

DO-track gegeven door Marijn Martens

Over mezelf

Ik ben een onderzoeker bij imec-mict UGent die zich voornamelijk toelegt op het vertrouwen en wantrouwen die mensen hebben ten opzichte van algoritmische systemen in verschillende contexten. Zo spitst mijn onderzoek zich toe op het vertrouwen in “Algorithmic Decision Making Systems” in de context van nieuws, gezondheidszorg en onderwijs. Ik neem hierbij een kritisch perspectief ten opzichte van de technologie en het gebruik ervan.

Korte intro van DO-track

De laatste jaren worden we bedolven onder toepassingen die mogelijk gemaakt zijn door Artificiële Intelligentie. Een laatste voorbeeld daarvan zijn AI-generated images. Via toepassingen zoals DALL-2 of Midjourney genereert een AI-systeem een afbeelding op basis van tekst.

In deze DO-track kijken we naar de (on-)mogelijkheden van deze programma’s, hoe het ons kan helpen in bepaalde taken en waar we op kunnen/moeten letten. Jullie gaan zelf aan de slag met enkele van deze diensten en gebruiken die voor alledaagse opdrachten zoals visualisaties in een rapport of een thumbnail voor social media. Verder maken we een kritische reflectie over de plaats die zo’n systemen dienen te krijgen in onze maatschappij.

Inschrijven

De do's-and-don'ts van een CV (curriculum vitae)Lies Beugnies

DO-track gegeven door Lies Beugnies

Over mezelf

Ik ben Lies Beugnies en heb zelf een achtergrond in marketing en communicatie. Momenteel werk ik als doctoraatsonderzoeker bij de vakgroep communicatiewetenschappen waar ik onderzoek doe in het veld van persuasieve communicatie. Tijdens mijn doctoraat ga ik na hoe suboptimale voeding kan gepromoot worden om voedselverspilling tegen te gaan.

Korte intro van DO-track

De meesten onder jullie zullen aan het einde van dit academiejaar het werkleven induiken en op zoek gaan naar een fijne job. Om het sollicitatieproces goed te doorlopen is het belangrijk om een goed Curriculum Vitae (CV) voor te leggen, maar hoe maak je een goed CV? Welke zaken moeten hierin zeker vermeld staan? En waarom is het belangrijk om deze regelmatig aan te passen? In deze DO-track leer je de do’s and don’ts van een goed CV en ga je ook zelf aan de slag met je eigen CV.

Inschrijven

Scène en dialoog

DO-track gegeven door Michel SabbeMichel Sabbe

Over mezelf

Michel Sabbe is scenarist en script editor. Hij werkte onder meer mee aan de reeksen Spitsbroers, Jes, Vermist en de films Swooni en Dode Hoek. Hij werkte ook als script editor aan de reeks Ennemi Public voor de RTBF. Michel leidt de workshop rond series voor het Mediterranean Film Institute en doceert over scenarioschrijven aan de UGent.

Korte intro van DO-track

In deze DO-track verken je de geheimen van een goede dialoogscène. In een inleidende lezing analyseren we enkele dialoogscènes, met de nadruk op de dramatische opbouw van de scène en dialoog als actie.

Daarna schrijf je in groepjes van 3 of 4 studenten een dialoogscène tussen twee, maximum drie personages over een afgebakend onderwerp. Vervolgens speel je die scène, waarbij niet de acteerkunsten, maar de dramatische kwaliteiten van de dialoog centraal staan. We analyseren samen de dialoog en de scèneconstructie.

Inschrijven

Van een goed CV tot een effectief sollicitatiegesprekEmma Debie

DO-track gegeven door Emma Debie (Senior Talent Coach bij Bright Potentials)

Over mezelf

Sinds 2019 ben ik aan de slag bij Bright Potentials, HR-expertisekantoor. Ik ontdekte de wereld van rekrutering via mijn eerste werkervaring bij StepStone. Na daar 3 jaar het beste van mezelf te geven, wou ik nog dichter bij de match tussen kandidaat en werkgever staan en dat kan ik bij Bright Potentials voor de volle 100%! Dagelijks ga ik aan de slag met kandidaten, vooral uit de bank- en verzekeringssector. Ik help hen doorheen hun carrière (tips bij hun CV, ondersteuning bij zoektocht van een job, bespreking loon, klankbord bij alle soorten vragen en problemen…).

Korte intro van DO-track

In deze tweeledige workshop kan je rekenen op: 

  1. Concrete ondersteuning met praktische inzichten over hoe je het best solliciteert. Want: solliciteren kan je leren! 
  1. Een exclusieve kijk bij HR-managers en/of recruiters op hoe zij een sollicitatiegesprek voeren en welke vragen je kan verwachten tijdens een kennismaking met een potentiële werkgever. 

We zorgen ervoor dat je na deze workshop jouw potentieel ten volle kan benutten in jouw CV en bij een sollicitatie. 
Hoe maken we dit waar en wat kan je verwachten? 

  • Bruikbare en nuttige adviezen om een CV op te stellen.  
  • We geven samen jouw persoonlijke CV een boost, tijd en ruimte om hier in de workshop aan te werken. 
  • Een leidraad over hoe je jouw motivatie (mondeling en schriftelijk) het beste naar een potentiële werkgever overbrengt. 
  • Via verschillende methodes word je door ons klaargestoomd voor het effectieve sollicitatiegesprek. 

Kortom, na het volgen van deze workshop schiet je op jouw volgende sollicitatie zeker raak! 

Inschrijven

Verslaggeving via sociale mediaKristof D'hanens foto

DO-track gegeven door Kristof D'hanens

Over mezelf

Kristof D’hanens is praktijkdocent in de afstudeerrichting Journalistiek. Hij begeleidt de vakken ‘crossmediale storytelling’ en ‘journalistieke praktijk’. Daarnaast is Kristof een van de drijvende krachten achter ‘I Like Media’, een collectief van freelance communicatietraines die elke week overal in het land opleidingen geven over digitale communicatie, voornamelijk aan overheden, social profit en lokale ondernemers.

Korte intro van DO-track

Tijdens de Media-Innovatieweek breng je samen met een team van 10 studenten crossmediaal verslag uit via de sociale media van UGent Communicatiewetenschappen. Je interviewt sprekers, sprokkelt reacties bij studenten, bedenkt interactieve formats voor de Instagram Stories, maakt fotoreportages en kleine videoformats. Samen maken we de contentplanning op en verdelen we de taken. Je krijgt doorheen de week geregeld directe feedback op je werk.

Let op: de voorbereiding voor deze DO-track start al een week voeger.

Inschrijven

Starten met PhotoshopCato Waeterloos

DO- track gegeven door Cato Waeterloos

Over mezelf

Ik ben in 2018 afgestudeerd als Communicatiewetenschapper, in de afstudeerrichting Nieuwe Media & Maatschappij en behaalde mijn doctoraat in 2022. Momenteel werk ik als postdoctoraal onderzoeker bij de onderzoeksgroep imec-mict-UGent, waar ik onderzoek doe naar online activisme en politieke participatie. Onder andere tijdens een stageperiode bij de VRT deed ik ervaring op met het gebruiken van verschillende Adobe programma’s. Verder heb ik een persoonlijke interesse in grafisch ontwerp en probeer ik in mijn vrije tijd zo veel mogelijk films en optredens mee te pikken.

Korte intro van DO-track

Deze DO-track richt zich op ‘starten met Photoshop’ en is dus voornamelijk een beginnersworkshop. We zullen in de workshop behandelen waar je Photoshop voor gebruikt (en waarvoor niet) en hoe je je een weg baant door de Photoshopsoftware. Na de DO-track is het de bedoeling dat je de basisprincipes van beeld- en fotobewerking onder de knie hebt, zodat je verder kan experimenteren met het programma. Tegen het einde van de week zal je ook gewerkt hebben aan een individuele opdracht in Photoshop.

Inschrijven

Storytelling met dataFloor Denecker

DO-track gegeven door Floor Denecker

Over mezelf

Floor Denecker is assistent bij de afstudeerrichting Nieuwe Media & Maatschappij. Zelf voert ze onderzoek naar smartphonegebruik bij jonge ouders en helpt ook bij het Digimeter-project. Tijdens het uitvoeren van deze onderzoeken ontwikkelde ze een fascinatie voor de vraag 'hoe kan je ervoor zorgen dat je lezer net 'die boodschap' uit een paper, grafiek, tabel haalt, zoals jij zelf uit een bepaalde dataset haalde'.

Korte intro van DO-track

Uit deze fascinatie ontwikkelde deze do-track zich. Als je masterproeven, rapporten, papers leest, zie je soms dat mensen daar gewoon de cijfers in 'geplakt' hebben en daarna zelf schriftelijk gaan toelichten welke boodschap ze uit deze cijfers halen. Hierdoor missen grafieken en tabellen hun meerwaarde, en maken ze de lezer soms verwarder. Eigenlijk moeten deze grafieken en tabellen de lezer net bij de hand nemen en duidelijk het verhaal ondersteunen. Daarom is het als schrijver ook belangrijk om over deze boodschap na te denken als je je grafieken en/of tabellen gaat vormgeven. Op basis van enkele duidelijke take-aways uit het boek 'Storytelling with data' kijken we bij bestaande tabellen en grafieken hoe dit beter kon en starten we uiteindelijk ook vanaf de ruwe cijfertjes om zelf een betekenisvolle tabel of grafiek te maken. Een meerwaarde voor de masterproef en/of rapporten die je in de toekomst nog moet schrijven.

Inschrijven

De essentie van een blogpostJan Algoed

DO-track gegeven door Jan Algoed

Over mezelf

Al 37 jaar lang ben ik een reclame-professional. Met ervaring als copywriter, digitaal strateeg en creatief directeur in verschillende grote en kleine reclamebureaus. Ik heb een uitgesproken interesse in technologie en ben een vurige verdediger van ethische marketing. 

Korte intro van DO-track

Wil je leren hoe je een effectief blog-artikel schrijft? Een artikel dat ook alle kansen heeft om te scoren op Google? Wil je leren hoe je dat grotendeels doet met behulp van artificiële intelligentie? Dan is deze DO-track voor jou. Je leert eerst over de essentie van een degelijke blogpost. Je maakt vervolgens kennis met een aantal tools die je kansen op succes verhogen. Bovendien ontdek je ook hoe je van je blogpost in een handomdraai een professionele podcast maakt. Zo kan iedereen die het wil in de file veilig meelezen. 

Inschrijven

WoordvoerderschapJulie

DO-track gegeven door Julie Clément

Over mezelf

Na een carrière als directeur Communicatie in de Provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Parlement, nu strategisch communicatieadviseur bij de FOD Sociale Zekerheid en lector PR (o.a. mediarelaties en crisiscommunicatie) bij Artevelde Hogeschool en praktijkassistent bij UGent. 

Korte intro van DO-track

Hoe word ik een goede woordvoerder? Woordvoerders, je kent ze wel. Als PR-mensen bij uitstek, weten ze de organisatie in moeilijke tijden uit de wind te zetten. In deze do-track leer je de knepen van het woordvoerderschap, bekijk je goede en slechte voorbeelden, maak je krachtige kernboodschappen en laat je je niet in de luren leggen door moeilijke vragen. We sluiten af met een interview oefening waarin jij de rol van woordvoerder opneemt en waarop je nadien feedback krijgt. 

Inschrijven

Schrijf een filmrecensieBen De Smet

DO-track gegeven door Ben De Smet

Over mezelf

Ben De Smet studeerde Taal- en Letterkunde en is nu doctoraatsonderzoeker aan de Vakgroep Communicatiewetenschapen. Zijn onderzoek gaat over de relaties tussen muziekstreaming en gender- en seksuele identiteiten. Daarnaast schrijft hij voor het filmmagazine Humbug en voordien was hij televisie- en filmcriticus voor Humo.

Korte intro van DO-track

In deze DO-track leer je een goeie filmrecensie schrijven. Recensies zijn meer dan subjectieve analyses: ze moeten achtergrond verschaffen, een oordeel meegeven en dat oordeel staven voor een breed publiek. Dat alles liefst in een heldere en aangename tekst, die ook op zichzelf de moeite waard is.

In een inleidende sessie doen we de geheimen van een goede recensie uit de doeken aan de hand van enkele prikkelende voorbeelden. In sessie 2 en 3 simuleren we het professionele leven van een filmcriticus. In de tweede sessie kijken we samen naar een film, om die vervolgens te bediscussiëren. Diezelfde dag schrijf je zelf een beknopte maar messcherpe recensie over de film. In een derde sessie krijg je redactionele feedback op je stuk.

Inschrijven

Visuele communicatieMarloes de Brabandere

DO-track gegeven door Marloes de Brabandere

Over mezelf

Ik ben Marloes de Brabandere en heb ondertussen zowel als onderwijs-assistente als als doctoraatsonderzoeker ervaring aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. Op dit moment doe ik onderzoek naar fitness influencers bij de onderzoeksgroep CEPEC. Naast mijn passie voor onderzoek en onderwijs ben ik ook enorm graag bezig met alles wat met visuele communicatie, sociale media, grafisch ontwerp, Photoshop etc. te maken heeft. 

Korte intro van DO-track

Door het ontstaan van het internet en sociale media is visuele communicatie niet meer weg te denken uit ons dagdagelijkse leven. We komen online continu in contact met aantrekkelijke websites, leuke foto’s, origineel ontworpen posts op sociale media etc. Gezien de jobs van een Communicatiewetenschapper vaak heel nauw samenhangen met de creatieve jobs die zorgen voor deze visuele communicatie, is het interessant om hier een basiskennis van te hebben. Deze DO-track zal je alle basics meegeven omtrent kleurgebruik, het gebruik van fonts, visuele communicatie structureren etc. Meer bepaald zal je hier een infografiek ontwerpen en zo effectief leren communiceren met beelden.  

Inschrijven

Prototypen met FIGMAOlivier-Renard 2.jpg

DO-track gegeven door Olivier Renard

Over mezelf

Olivier is UX/UI designer. Hij ontwerpt dagelijks applicaties voor grote organisaties. De mens en de context van gebruik zijn hierbij altijd het uitgangspunt.  

Korte intro van DO-track

In deze DO-track leer je waarom en wanneer het zinvol is om een prototype te maken van een nieuw digitaal product. Je gaat zelf aan de slag om een prototype te maken voor een nieuwe app: eerst op papier en daarna in Figma. Als je prototype klaar is, testen we het bij potentiële gebruikers om te kijken hoe we het verder kunnen verbeteren.

Inschrijven

Muziek maken via Sonic PiMartijn Clarysse

DO-track gegeven door Martijn Clarysse

Over mezelf

Ik ben sinds 2020 assistent aan de vakgroep communicatiewetenschappen, voor de vakken Academisch rapporteren, Kwantitatieve technieken en Digital methods. Op mijn werk ben ik dus vaak aan het werken codeeromgevingen (zoals R). Tijdens mijn vrije tijd hou ik er echter van muziek te maken. Dit zowel analoog op mijn saxofoon, als digitaal. De combinatie tussen code en muziek, is waar deze do-track over gaat.  

Korte intro van DO-track

In deze do-track leren jullie werken met Sonic Pi. Sonic Pi is een live codeeromgeving waarin je aan de hand van code muziek produceert. Zie deze link voor een voorbeeld. De bedoeling is niet om in één week van jullie de nieuwe Daft Punk of professionele programmeurs te maken. De code die jullie zullen schrijven zal dus zeker niet zo ingewikkeld zijn als in het voorbeeld. Deze do-track is eerder een laagdrempelige manier om verder kennis te maken met programmeertalen en met een leuke manier om jezelf creatief uit te drukken. Voorkennis in muziek of programmeren is niet vereist, een gezonde dosis interesse in beiden is dat wel. Happy coding!

Inschrijven

Introductie tot InDesignBram Uyttenhove

DO-track gegeven door Bram Uyttenhove

Over mezelf

Ik ben een doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep Communicatiewetenschappen, meer specifiek bij de onderzoeksgroep CEPEC. Vooraleer ik mijn doctoraatsstudies aanving, was ik actief binnen de marketingafdeling van een private onderneming. Hier deed ik ervaring op met verschillende grafische programma's, waaronder InDesign.

Korte intro van DO-track

In deze DO-track leer je de beginselen van InDesign. De workshop richt zich dus op studenten met geen tot weinig ervaring met het softwareprogramma. Jullie krijgen een korte introductie tot InDesign en waarvoor het (niet) wordt gebruikt. Daarna gaan we aan de slag met de basisfuncties. Op het einde van de DO-track heb je een beginnende kennis van het vormgeven van communicatieboodschappen, wat je ook aantoont aan de hand van een individuele opdracht in InDesign.

Inschrijven

Datavisualisatie met JavascriptSander Van Damme

DO-track gegeven door Sander Van Damme

Over mezelf

Ik studeerde af als communicatiewetenschapper in de richting Nieuwe Media en Maatschappij. Sinds eind 2021 bestudeer ik als doctoraatsonderzoeker de adoptie van privacy preserving technologies (PPT’s) en decentrale webtechnologieën. In mijn vrije tijd experimenteer ik graag op creatieve wijze met het web, waaronder het ontwerpen van web apps of gekke browserextensies. Momenteel ben ik geboeid door de mogelijkheden die datavisualisaties met Javascript bieden.

Korte intro van DO-track

Kaarten, grafieken en tabellen helpen ons een weg te banen doorheen een wereld waarin data steeds belangrijker worden. In deze DO-track leer je hoe data van bedrijven en overheden op interactieve wijze gevisualiseerd kan worden. Een live overzicht van de luchtkwaliteit in Gent, een animatie van de historische inflatiecijfers of toch maar een overzicht van de relaties tussen de personages in Game of Thrones? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Tijdens de DO-track maak je kennis met de programmeertaal Javascript, voorkennis is dus niet vereist. Met een laptop en een gezonde dosis nieuwsgierigheid heb je voldoende om het datalandschap te verkennen.

Inschrijven

Podcast, stand-up en multicam studioYves De MolPieter Blomme

DO-track gegeven door Pieter Blomme & Yves De Mol

Over mezelf

Pieter Blomme is praktijkassistent audio en podcasting. Hij startte als radiomaker bij urgent.fm en richtte daarna de 'Relaas' podcast op, éen van de meest succesvolle Vlaamse podcasts tot op heden. Pieter is gebeten door audioverhalen en de digitale uitlopers ervan.  

Yves De Mol is medewerker van de UGent opnamestudio. Hij zorgt voor de technische ondersteuning bij opname en montage van kennisclips en podcasts.

Korte intro van DO-track

In deze workshop test je in kleine groepjes uit hoe het voelt om een podcast op te nemen, een stand-up voor een autocue te doen of in een multicam opnamestudio een gesprek te voeren.

Tijdens het introductiemoment van 24/10 verdelen we in groepen en bekijkt elke groep een tutorial met tips en tricks om een vlotte opname te maken voor podcasts, multi-cam of greenkey. Je krijgt ook een inhoudelijke opdracht waarover je brainstormt.

Tijdens het workshopmoment van 26/10 (9u tot 12u) testen jullie trial en error uit in realistische studio settings hoe het is om een podcast op te nemen, een multi-cam studiogesprek te voeren of een stand-up te doen met greenkey. Jullie staan volledig zelf in voor de opnames, de inhoud en jullie krijgen nadien het beeld en geluid toegestuurd.

Inschrijven