Een geslaagde ‘International Migration Moot Court Competition 2022’!

(09-05-2022)

De onderzoeksgroep Migratierecht aan de UGent (MigrLaw) had het genoegen om de tweede International Migration and Refugee Law Moot Court Competition te organiseren in maart 2022. Na het winnen van de eerste editie van deze pleitwedstrijd, georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in 2019, was de onderzoeksgroep Migratierecht blij de tweede editie van de pleitwedstrijd te organiseren in Gent (België) en deelnemende teams uit 12 landen, uit verschillende hoeken van de wereld, te verwelkomen op onze faculteit. 

De pleitwedstrijd bestond uit een schriftelijke ronde en een tweedaagse mondelinge ronde in Gent. Ieder team pleitte in een fictieve zaak tussen de staat en de migrant, voor een rechtbank met drie rechters. Een bijzonder en uitdagend element in deze pleitwedstrijd was dat de zaak doorheen de tweedaagse pleitrondes verder evolueerde. Zo kregen de halvefinalisten een nieuw element dat zij dienden te verwerken in hun pleidooi; de finalisten kregen zelfs een gehele nieuwe juridische kwestie. Daarnaast werd ook veel aandacht besteed aan de leerervaring van de studenten door middel van collectieve en individuele feedbacksessies tussen de teams en de rechters.

De rechters, tijdens de mondelinge rondes, waren allemaal experten in asiel en migratierecht, dankzij een samenwerking met de International Association of Refugee and Migration Judges. Tussen de pleitrondes door werden er extra activiteiten georganiseerd zoals een carrièretraining van advocatenkantoor Fragomen, een gezellige koffiepauze van “Komaf Koffie” en muziek van Ehsan Yadollahi.

De casus dit jaar betrof de vluchtelingenstatusbepaling van een Syrische vluchteling, en de finalisten van de pleitwedstrijd pleitten tijdens de finale een casus waarin terugkeer het centrale thema was.

De winnaar van de competitie was het team van de Universiteit Antwerpen (België) en op de tweede plaats eindigde de City Law School (University of London, VK). De Northwestern Pritzker School of Law (Chicago, VS) ontving de prijs voor best geschreven stukken namens de verzoeker en de City Law School (University of London, Verenigd Koninkrijk) namens de verweerder. De prijs voor beste pleiter ging naar Ciara Mary Pamela Coleman van de City Law School (University of London, VK).

Meer informatie inclusief de fictieve zaak, vindt u hier.foto 11

foto 13foto 4