Infopagina rechten

Welkom op de infopagina van de opleiding rechten.

Op deze pagina kan je op je eigen tempo de opleiding verkennen. Je kan cursussen inkijken, ontdekken wat de beroepsmogelijkheden zijn en kijken naar getuigenissen van studenten.

Infodag

De infodag rechten gaat door op woensdag 29 maart 2023 in Campus Aula, Universiteitstraat 4, Gent:

 • Bezoek onze faculteit doorlopend tussen 13u30 en 16u45. Tijdens het campusbezoek wandel je langs verschillende standjes en kom je zo meer te weten over de 1ste bachelorvakken, de internationale uitwisselingsmogelijkheden, het aanbod aan studiebegeleiding, enz.
 • Om 14u, 15u of 16u kan je een algemene infosessie over de opleiding bijwonen.
 • Schrijf je in voor de infodag

  Voorstelling van de opleiding

  De samenleving wordt steeds complexer en meer en meer sectoren worden 'gejuridiseerd'. Goed juridisch advies is noodzakelijk bij quasi elke belangrijke beslissing. Juristen nemen daardoor een sleutelpositie in binnen de maatschappij.

  Als jurist ben je geïnteresseerd in de samenleving, historische evoluties en volg je de actualiteit op de voet. Je bent gemotiveerd om complexe problemen in de meest uiteenlopende maatschappelijke domeinen te analyseren en regels te vinden en toe te passen op heel concrete situaties.

  Wie rechten studeert, wordt niet automatisch advocaat, magistraat of notaris. Ook binnen bedrijven en overheidsdiensten of in de politieke wereld kunnen juristen aan de slag. Tijdens de opleiding komen dan ook heel uiteenlopende rechtstakken aan bod en word je ondergedompeld in een brede waaier aan juridische situaties en problemen.

  Leermateriaal

  Snuister eens in de boeken en cursusteksten van de eerste Bachelor Rechten! Klik op de afbeelding om het materiaal te openen.

  Algemene rechtsleer   Basisbegrippen van recht   Economie   Geschiedenis van het publiekrecht en de politiek   Inleiding tot het Europees recht

  Inleiding tot het internationaal recht  PoliticologieStaatsrecht   Strafrecht   Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.45.02.png   Codex Europees en internationaal recht     

  Internationale ervaring 

  In het eerste of tweede jaar van de masteropleiding kan je op uitwisseling.

  werken in de bibliotheekEen uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.

  De Faculteit Recht en Criminologie heeft tal van akkoorden met partners in 26 Europese landen. Op die manier kunnen jaarlijks meer dan 220 studenten op uitwisseling. Maar ook buiten Europa heeft de Faculteit samenwerkingsakkoorden. Het gaat om 22 akkoorden voor 41 plaatsen bij instellingen in de volgende landen: Australië, Brazilië, China, Nieuw-Zeeland, Singapore, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

  Een uitgebreid overzicht van de bestemmingen vind je hier

  Wil je graag meer weten over een buitenlandse ervaring tijdens jouw studies?

  Beroepsmogelijkheden

  alumni rechten aan het woordWat na de opleiding rechten? Alumni van de UGent maken je wegwijs doorheen een aantal beroepsmogelijkheden en blikken terug op hun studies. Van beleidsmedewerker, woordvoerder, rechter, griffier, advocaat tot politiek adviseur.

  Ontdek hun verhaal 

  Studieondersteuning

  De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat nemen initiatieven om het studeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Maak kennis met hun aanbod in onderstaand filmpje.

  Studenten aan het woord

  Waarom kozen ze voor de opleiding? Hoe hebben ze hun eerste dag op de universiteit beleefd? Aan welke studeertip hebben ze het meeste gehad?

  Op stap met een student van onze faculteit

  Handig om weten

  Leslocaties

  Leslocaties 1ste bachelor rechten

  Illustratief lesrooster

  Lesrooster 1ste bachelor rechten

  Verkorte studietrajecten

  Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Misschien kom je in aanmerking voor een schakelprogramma, voorbereidingsprogramma of verkorte bachelor.

  Studeren als werkstudent

  Wens je jouw studies te combineren met een job? Neem dan hier een kijkje.

  Student zijn is meer dan studeren alleen

  StuReC

  De studentenvertegenwoordigers (StuVers) verdedigen de belangen van de studenten in de opleiding en de faculteit.

  Elke student van de faculteit is ook automatisch lid van StuReC, de Studentenraad voor Rechten en Criminologie

  VRG

  Het Vlaams Rechtsgenootschap Gent is de faculteitskring van de opleiding Rechten. Ze bieden een gevarieerd aanbod van fuiven, cultuur, sport, studie en dit alles aan studentikoze prijzen. 

  Gent kent een divers (studenten)verenigingsleven. Ga via Durf Doen op zoek naar de vereniging waar jij je thuis zal voelen.

  Diversiteit

  #durfdiversdenkenHet credo van de Universiteit Gent is ‘Durf Denken’. De universiteit daagt haar studenten en personeel dan ook uit om een kritische blik op de maatschappij te ontwikkelen.

  De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde pluralistische universiteit, een universiteit die open staat voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke, politieke, culturele, sociale en andere achtergronden. Toegankelijkheid, evenredige en evenwaardige participatie zijn een prioriteit.

  #durfdiversdenken

  Faculteit Recht en Criminologie

  Onze faculteit is gelegen in het hart van de stad Gent, tussen de Universiteitstraat en de Voldersstraat.

  Kijk gerust eens (virtueel) binnen...

  Contact 

  Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!

  Stuur een mailtje naar .