Algoritmen aan het werk

Waar/Wanneer? - Voordracht -Inschrijven? - Andere voordrachten

Waar/Wanneer/Bereikbaarheid?

dinsdag 7 januari 2020 - 19u-20u: voordracht + aansluitende receptie
Faculteit Wetenschappen - Campus Sterre - Krijgslaan 281 - Gent - gebouw S9 - 2e verdieping - Aud.A2 - Er is een lift in het gebouw aanwezig.
De campus is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, de bus en de trein. (De campus ligt op wandelafstand van station Gent-Sint-Pieters.)
Indien u toch met de wagen komt kan u op de avond van de lezing de campus op- en afrijden. De slagbomen zullen open staan of automatisch openen wanneer u voorrijdt.

Voordracht

Prof. dr. Veerle Fack - Vakgroep Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek

Op de achtergrond bij heel wat van onze dagelijkse bezigheden zijn algoritmen actief. Hoe vindt Google zo snel de gewenste pagina met de informatie die we zoeken? Hoe kan Google een waarde-oordeel vellen over de vele pagina's die mogelijke informatie bevatten? Waarom is Google 'slim' genoeg om een typfoutje in je zoekopdracht dikwijls te herkennen en te verbeteren? Waarom verlies je kwaliteit bij het comprimeren van je foto's (in JPG-formaat), terwijl je tekstbestanden moeiteloos kan comprimeren (naar ZIP-formaat) zonder verlies van informatie? In deze lezing geven we je een inkijkje in een aantal van de algoritmen die dit mogelijk maken. We bespreken ook enkele van hun toepassingen in de bio-informatica en geografische informatiewetenschappen (zoals routeplanning).

Inschrijven

Alle voordrachten zijn gratis. U kan uw aanwezigheid aangeven via de EventManager. U ontvangt dan een bevestigings-e-mail waarin nog eens duidelijk locatie, datum en uur staan vermeld. Het is wenselijk om dit te doen omdat wij u dan in geval van een wijziging onmiddellijk via e-mail op de hoogte kunnen brengen. Mocht u last minute toch niet kunnen aanwezig zijn, dan is het niet nodig dat u ons hiervan op de hoogte brengt.

Andere voordrachten

Deze voordracht maakt deel uit van een reeks ingericht in het kader van Public Outreach. Zo brengen we actueel onderzoek aan de faculteit wetenschappen tot bij een breed publiek. Bekijk het volledige programma voor 2019-2020.

Wens je voortaan op de hoogte te blijven van deze voordrachten, schrijf je in op onze . (Enkel klikken en versturen.)